Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'zen2life'@'localhost' (using password: NO) in /home3/zen2life/public_html/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home3/zen2life/public_html/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152
Opleiding? Die betaal je zelf maar! | Planeet Jeroen
Hoogbegaafde autist overleeft in een niet-autistische wereld

Vanochtend een gesprek gehad met ene mevrouw Scherf van (en bij) de Dienst WZI, maar erg hoopgevend is het allemaal niet. Ten eerste de kamer zelf: een klein hokje waar volgens de Arbodienst nooit twee mensen tegelijk in aanwezig zouden mogen zijn. Ik heb bezemkasten gezien die groter waren. En alweer geen koffie…

En ook hier bleek de legitimatieplicht weer niks voor te stellen. Volgens de brief moest ik een kopie van m´n paspoort meebrengen, dus heb ik het origineel meegenomen en ter plekke even een kopietje gemaakt, maar vervolgens werd er niet naar gevraagd…

Volgens de bijlage bij hun brief zou direct een afspraak gemaakt worden voor de volgende dag bij het gemeentelijk reïntegratiebedrijf, maar aangezien ik al in een IRO (Individuele Reïntegratie Overeenkomst) zit gaat dat dus niet door. Eerst gaan ze eens bekijken wat m’n reïntegratietraject tot nog toe heeft opgeleverd, want zelfs de Gemeente Eindhoven vindt het nogal onzinnig om dadelijk twee trajecten naast elkaar te hebben lopen. Zo helder zijn ze dus nog wel.

Mevrouw Scherf gaf te kennen dat ik m’n opleiding waarschijnlijk wel kan vergeten; de Dienst Werk, Zorg en Inkomen vindt het alleen maar belangrijk dat ik uit m’n uitkeringssituatie kom, en het interesseert ze totaal niet met wat voor baan. Als ik m’n opleiding Webdesign Professional wil doen dan moet ik dat maar buiten werktijd doen, en uiteraard voor eigen rekening.

Persoonlijk vind ik dat weer een typisch geval van ambtelijke kortzichtigheid. Het enige wat ze boeit is dat ze je de komende maanden geen uitkering hoeven te verstrekken, en als dat bereikt kan worden door je een flutbaantje te geven dat je eigenlijk niet wil, waarin je dus ook niet optimaal presteert en er toe leidt dat je twee maanden later weer werkloos thuiszit, dan moet dat maar. Een paar duizend euro investeren in een opleiding zodat je daarna jarenlang aan het werk kunt blijven is weer teveel gevraagd.

Ze vond het kennelijk wel vreemd dat het UWV die opleiding niet wilde betalen. Die beslissing was echter mondeling doorgegeven, en nu moet ik dus weer achter het UWV aan om dat op papier te krijgen.

Tot slot vond ze het wel een goed idee als ik, in het kader van m’n IRO, ook eens zou gaan bezien wat de mogelijkheden zijn om voor mezelf te beginnen. In zo’n geval krijg je tijdelijk een andere uitkering (BBZ in plaats van WWB), en als je bedrijf na die periode niet goed genoeg loopt kun je alsnog een WWB-uitkering krijgen.

Eens informeren wat Johan Migchels daarover te zeggen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwste column
Politie Eindhoven weigert lastige vragen te beantwoorden
Dat het Openbaar Ministerie niet gediend is van 'lastige' vragen wisten we al. Bij de politie heerst echter dezelfde mentaliteit.
Lees verder...
Nu verkrijgbaar!
Fictie
Na de non-fictie ben ik mij nu ook gaan wijden aan het schrijven van (Engelstalige) fictie.
Lees hier verder