Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'zen2life'@'localhost' (using password: NO) in /home3/zen2life/public_html/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home3/zen2life/public_html/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152
Waarom de Sociale Dienst geen Sociale Dienst meer heet | Planeet Jeroen
Hoogbegaafde autist overleeft in een niet-autistische wereld

Zojuist heb ik die mevrouw Rutten gebeld over de uitnodiging en de idiote hoeveelheid papieren die we mee moeten brengen. Wat blijkt: het gesprek gaat niet over de mogelijkheid tot het volgen van een uitkering, dit gesprek is onderdeel van de beoordeling van mijn recht op uitkering. De eventuele opleiding is hooguit een onderdeel van het gesprek…

En dus wordt nu verwacht dat ik heel die papierwinkel opnieuw meebreng, ondanks het feit dat ze die al meer dan een maand geleden gekregen hebben (op 7 juli om precies te zijn). Wat mij betreft kunnen ze de pot op, ik heb destijds alles ingeleverd wat ze hebben wilden, het is niet mijn schuld als ze vervolgens papieren kwijtraken. Het enige wat ze krijgen zijn de gevraagde giro-afschriften.

En waarom Sonja mee moet? Omdat ze het Inlichtingenformulier Aanvraag niet ondertekend zou hebben. Hoogst onwaarschijnlijk, want dan zou dat bij het indienen van de aanvraag al wel zijn gebleken.

Ik vind het ook wel erg toevallig dat ze daar nu pas over beginnen, uitgerekend op het moment dat ik probeer een opleiding geregeld te krijgen. Het lijkt erop alsof mijn uitkeringsaanvraag ergens in een la terecht is gekomen, en pas toen ik begon over die opleiding een ambtenaar zich herinnerde dat hij mijn dossier in die la had gegooid.

Om 12:00 uur was het dan zover: gesprek bij WZI. Eerst nog als een bezetene kopietjes staan maken van m’n giroafschriften, op een kopieerapparaat waarop staat dat je documenten (A4-formaat) met de korte kant tegen de linkerrand aan moet leggen, om er dan achteraf achter te komen dat je dat juist niet moet doen—waarop ik weer opnieuw kon beginnen met kopiëren.

Het gesprek zelf dan. Om te beginnen bleek al dat het verhaal over de ontbrekende handtekening niet klopte. Op het aanvraagformulier stonden beide handtekeningen, maar omdat we op huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn hebben we allebei een aparte opgave van schulden en bezittingen ingediend. En dat had Kameraad Ambtenaar dus niet in de gaten. Weer zo eentje die dossiers niet goed bestudeert…

Vervolgens dan de afkoopwaarde van onze levensverzekeringen. Die wilde ze weten, maar dat konden we haar uiteraard niet vertellen. Dus mocht Sonja ter plekke de verzekeringsmaatschappij gaan bellen om ernaar te informeren. Leuk geprobeerd natuurlijk, maar ten eerste moet een eventuele afkoopwaarde eerst berekend worden, en ten tweede wordt dergelijke informatie niet telefonisch verstrekt. Dus krijgen we morgen of overmorgen een brief van WZI met het verzoek de afkoopwaarde van onze levensverzekeringen te achterhalen, en er werd al meteen bijverteld dat ze pas daarna een beslissing kon nemen over het eventueel toekennen van een uitkering. Jaren geleden heb ik ook al eens geïnformeerd naar de afkoopwaarde van een levensverzekering, en ik meen me te herinneren dat ik daar iets van twee maanden op heb zitten wachten. Combineer dat met de vertragingstaktieken van WZI, dan komt het er op neer dat een eventuele uitkering waarschijnlijk nog net op tijd binnen zal zijn om de inkopen voor het kerstdiner af te kunnen rekenen.

(Vertragingstaktiek: de beslissing over het toekennen van een uitkering moet genomen worden uiterlijk zes weken na de dag waarop de aanvraag is ingediend. Morgen lopen die zes weken af.)

Het gesprek kwam ook op het onderwerp ‘opleiding’. Die kan ik dus zonder meer vergeten, enerzijds omdat Sonja per 1 september een fulltime baan heeft, anderzijds omdat WZI iets dergelijks eigenlijk nooit schijnt te doen. Nou dacht ik toch echt dat ze voor elke bijstandstrekker daarvoor budget kregen uit Den Haag. Ach ja, ze zullen het geld wel weer ergens anders voor nodig hebben. Het is alweer een aantal jaar geleden dat ze tig miljoen euro aan het toch al stinkend rijke PSV cadeau hebben gedaan als bijdrage aan de zoveelste verbouwing van het PSV-stadion, dus waarschijnlijk zit de volgende verbouwing er al weer aan te komen.

De motivatie voor het in principe nooit betalen van opleiding: alle arbeid is passende arbeid. Met andere woorden: waarom zouden we je een opleiding geven als er ook flutbaantjes zijn een kilometer beneden je niveau? Daarbij bleek wel overduidelijk dat ons aller mevrouw Rutten kennelijk niet gehinderd wordt door enig besef van hoe het er in de echte wereld aan toe gaat. Ze lijkt er heilig van overtuigd te zijn dat iedereen die op een functie solliciteert daarop ook aangenomen wordt. Te jong, te oud, geen relevante opleiding, noem elk excuus van werkgevers om iemand niet aan te nemen maar op, dat bestaat allemaal niet.

Ik heb nog aangevoerd dat geen werkgever iemand aan zal nemen op een functie beneden zijn niveau, omdat die werknemer vertrekt zodra hij iets op z’n eigen niveau kan krijgen. Het was aan dovemansoren gericht. Ze durfde zelfs te beweren dat ze me direct naar een werkgever kon verwijzen die me dan zeker volgende week zou uitnodigen voor een gesprek en me de week daarop zeker in dienst zou nemen. Maar toen ik opperde om dat dan ook inderdaad te doen ging het opeens toch niet door. Juist ja…

Maar het kan nog gekker. We hebben het nog even gehad over het feit dat het UWV uiteindelijk toch geen opleiding wilde betalen. Volgens mevrouw Rutten is het echter hoogst onwaarschijnlijk dat, als ik die opleiding wel gekregen zou hebben, WZI er vervolgens ook nog toestemming voor zou hebben gegeven. Want, zo zeggen ze, alle arbeid is passende arbeid dus heb je geen opleiding nodig. Dat je die arbeid niet krijgt lijkt niet tot ze door te dringen, evenals het feit dat als je werk doet wat je niet ligt of waar je niet geschikt voor bent, je een maand later weer opnieuw een uitkering aan kunt gaan vragen.

Waar komt het bovenstaande dan eigenlijk op neer? Let op. Stel, je zit zo lang in de WW dat je een reïntegratietraject moet gaan volgen. Daarin wordt dan vastgesteld dat een opleiding absoluut noodzakelijk is om weer aan de bak te komen. Het UWV gaat daar mee akkoord en betaalt de opleiding. Het UWV vindt het geen probleem dat die opleiding een paar maanden langer duurt dan je resterende WW-uitkering, het gaat er tenslotte om dat je straks weer langdurig aan het werk bent en de werkloosheid teruggedrongen wordt. Jij blij dat je een opleiding kunt gaan volgen, UWV blij dat ze je helpen met terugkeer op de arbeidsmarkt, reïntegratiebureau blij, iedereen blij. Dan loopt je WW af en ga je de WWB in. Pats boem, u mag die opleiding niet volgen want alle arbeid is passende arbeid dus heb je die opleiding niet eens nodig. Dat is dus het beleid van WZI, voluit de Dienst Werk, Zorg en Inkomen van de Gemeente Eindhoven: als ze mogen kiezen tussen

(1) hun cliënt een opleiding laten volgen zodat die op vrij korte termijn uit z’n uitkeringssituatie komt en langdurig aan de slag kan, of

(2) hun cliënt een Bijstandsuitkering verstrekken in principe tot aan de AOW

dan kiest WZI Eindhoven voor optie 2. De logica ontgaat me, want de cliënt is er niet mee geholpen en het kost de Gemeente (en daarmee de belastingbetalers) vele duizenden euro’s per jaar, maar in Eindhoven is dat het beleid. Hoebedoelu, verspilling van belastinggeld?

Nog een leuke. Ze willen afschriften zien van al je bank-/girorekeningen. Papieren afrekeningen, wel te verstaan. Alleen heb ik bij de Postbank een Internetspaarrekening, en daar krijg je geen papieren afschriften van. Dat zal bij Internetspaarrekeningen bij andere banken niet veel anders zijn. Commentaar van mevrouw Rutten: dan moeten de banken hun beleid maar aanpassen, want wij eisen papieren afschriften. Zie je het al voor je: alle Nederlandse banken passen hun beleid aan omdat de Gemeente Eindhoven dat eist. Yeah, right.

Ik snap nu in elk geval wel waarom de Gemeentelijke Sociale Dienst in Eindhoven tegenwoordig de Dienst WZI heet: die vorige naam suggereerde (klaarblijkelijk ten onrechte) dat er iets sociaals aan het beleid was, maar door de naamswijziging is dat misverstand uit de wereld geholpen. Niet dat ik WZI nou zo’n passende naam vind; Werk verschaffen niet, Zorg krijg je ook niet (wel zorgEN, maar da’s wat anders), en ze draaien zich in alle mogelijke bochten om je dat Inkomen vooral niet te hoeven verstrekken.

Ik ben niet gelovig, maar…

In zes dagen en zes nachten schiep God de Hemel en de Aarde, en Hij zag dat het goed was.
In 2006 keek Hij nog eens, en zag wat de Gemeente Eindhoven er van gemaakt had.
En Hij draaide Zich om, en weende bitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwste column
Politie Eindhoven weigert lastige vragen te beantwoorden
Dat het Openbaar Ministerie niet gediend is van 'lastige' vragen wisten we al. Bij de politie heerst echter dezelfde mentaliteit.
Lees verder...
Nu verkrijgbaar!
Fictie
Na de non-fictie ben ik mij nu ook gaan wijden aan het schrijven van (Engelstalige) fictie.
Lees hier verder