Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'zen2life'@'localhost' (using password: NO) in /home3/zen2life/public_html/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home3/zen2life/public_html/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152
Hoezo, communicatie? | Planeet Jeroen
Hoogbegaafde autist overleeft in een niet-autistische wereld

08:00 Iedereen is al wakker. Sonja verkondigde gisteravond dat ze vandaag uit wilde slapen en ik dus voor Max op zou moeten staan. Dat werd dan weliswaar als een vraag geformuleerd, maar het zal de lezer inmiddels bekend zijn dat dergelijke vragen retorische vragen zijn. Commentaar van Sonja: “als je niet opschiet hoeft het niet meer”.

08:05 Max heeft flink z’n best gedaan op z’n poepluier, zo goed dat zowel z’n pyama als de overtrek van z’n aankleedkussen in de was kunnen. Z’n kleren zijn gisteravond al op die stapel beland, als ik in z’n kast op zoek ga naar schone kleren kom ik vooral veel ongebruikte kleerhangers tegen (een stuk of vijftien in totaal). Dan weet ik ook meteen waarom ik bij het ophangen van de was zo vaak kleerhangers tekort kom.

08:15 De keuken is zoals altijd weer een chaos. Dat zal ik dan maar weer zelf opruimen. Vervolgens blijkt het brood op te zijn, op twee ‘kontjes’ na. Tom, nog helemaal ingesteld op het luxe leventje bij z’n oma, verkondigt dat hij geen “donker brood” wil—bruinbrood, dus. Dan heeft-ie pech, want ik heb alleen maar bruinbrood.

Dat ‘opruimen’ betekent overigens niet dat ik alles opgeruimd heb. Alle afwas staat nu bij elkaar aan één kant in plaats van verdeeld over de hele aanrecht plus het gasfornuis, maar de rest laat ik staan. De etenswaren (pasta, tomaten in blik, tomatenpuree en een pot appelmoes) laat ik staan, de bovenkant van de koelkast heeft Sonja inmiddels volgebouwd met de bak snoep, een plastic mandje met fruit waarvan de naam me even ontgaat, en een plant. De zak chips is inmiddels weg, maar ook alleen maar omdat ze die gisteren leeggemaakt heeft.

08:45 Sonja verschijnt aangekleed en wel beneden. En dan mij m’n bed uitschoppen omdat ze uit wil slapen; als uitslapen betekent dat ze een half uur later uit bed komt had ze net zo goed meteen op kunnen staan. Aangezien niet alleen het brood op is en m’n humeur toch al niet zo bijster is mag ze meteen door om boodschappen te gaan doen. Het boodschappenlijstje heb ik voor haar klaargelegd.

09:15 Tijd nu om aan de was te gaan beginnen; zo’n overtrek vol poep kan ik nou eenmaal niet een paar dagen laten liggen. Uiteraard gaat het weer niet vlot: er zit nog een lading was in de machine, en dat zal opgehangen moeten worden. Maar het wasrek hangt nog vol. Dus moet ik eerst de droge was afhalen en opruimen, vervolgens de wasmachine leeghalen en de volgende lading opzetten, en daarna de natte was ophangen.

09:40 Terwijl ik daar mee bezig ben laat Tom z’n gezicht zien. Dat komt mooi uit, ik had al gezien dat er een hele stapel Suske & Wiske’s over z’n bed verpreid lag, dus stuur ik ‘m door naar z’n kamer om die stripboeken op te ruimen.

09:55 Tom komt de trap af met de mededeling dat hij liever buiten wil gaan spelen. Opgeruimd heeft hij niet, hij heeft alleen een Suske & Wiske liggen lezen.

10:00 Sonja komt terug, en Tom grijpt de gelegenheid aan om z’n moeder zo ver te krijgen dat ze ‘meehelpt’ met het opruimen. Ik roep nog naar beneden dat hij dat zelf moet doen, maar er zal ongetwijfeld weer niet naar mij geluisterd worden. Dat ‘helpen met opruimen’ van Tom ken ik, in de praktijk komt het er altijd op neer dat iemand anders alles opruimt en hij toekijkt. Afgekeken van Sonja, ongetwijfeld.

10:05 Inmiddels ben ik klaar met m’n wasgoed, en vervolgens wordt me opgedragen om de woonkamer te stofzuigen. Daarmee klaar moet er afgewassen worden, wat ik ook weer alleen moet doen.

10:30 Sonja is naar boven, naar eigen zeggen om de was op te hangen, een nieuwe machine was op te zetten, en Tom’s bed af te halen. Als ik naar boven loop om te helpen met het schone beddengoed hoor ik Sonja al weer kwaad zijn op Tom: ze is hem toch gaan ‘helpen met opruimen’ wat er—zoals voorspeld—weer op neer kwam dat ze alles zelf opgeruimd heeft. Met de was heeft ze zich niet beziggehouden, dus ook dat komt weer op mijn schouders terecht.

10:55 Zo, dat zit er ook weer op, even pauze. Sonja zal zo wel beneden zijn (ze weet dat ik op m’n kamer aan de slag moet, m’n laptop staat er al). Dat betekent dat ik nu even niks kan doen.

11:40 De telefoon gaat, iemand die Sonja wil spreken. Die heeft zich nog altijd niet beneden laten zien, dus loop ik maar met de telefoon naar boven. Geen idee waar ze mee bezig is, ik moet zo ongeveer nog toestemming vragen om naar het toilet te gaan maar Sonja doet gewoon wat ze wil zonder iets te zeggen en zonder rekening te houden met anderen. Weer beneden kom ik tot de conclusie dat Sonja wel weer net zo lang boven zal blijven als ze wil, dus ga ik ‘m laptop maar weer naar beneden halen om daar te werken. Weer drie kwartier van m’n kostbare tijd verspild.

En dan durft Sonja nog te beweren dat ik “niet communiceer”. Het onderbouwt weer eens mijn standpunt dat degenen die het hardste klagen over het ‘niet communiceren’ van anderen als regel degenen zijn die het zelf niet kunnen. Wat dat betreft zou ze het goed doen als manager in het Nederlandse bedrijfsleven; die hebben vrijwel allemaal dezelfde aandoening.

12:20 Inmiddels is deze weblog bijgewerkt, ben ik tussentijds een keer m’n Internetverbinding kwijtgeraakt omdat Max de kabels uit het modem had getrokken, is Max inmiddels in slaap gevallen, en heb ik een pesthumeur.

12:25 Max is net in de box in slaap gevallen als de rest van de meute naar beneden komt. Met teveel lawaai, waardoor Max prompt weer wakker wordt. Sonja gaat wat te eten voor ‘m maken, ik maak van de gelegenheid gebruik om m’n laptop te pakken en naar boven te verdwijnen. Eens zien of ik nog wat aanbiedingen op eBay gegooid kan krijgen vandaag, na eerst m’n eBay-administratie bijgewerkt te hebben.

17:30 Zo, weer een handjevol aanbiedingen de deur uit, nu maar hopen dat dat spul de komende weken allemaal verkocht wordt. Afgaande op de herrie beneden de afgelopen uren hebben Sonja en Tom weer volop ruzie.

18:00 Er komen nog geen geluiden van beneden die er op wijzen dat Sonja aan het eten is begonnen, dus zal ik ook dat zelf maar weer doen. Sonja blijkt nog steeds met Tom achter de computer te zitten om Lego Star Wars te spelen. De keuken is alweer een chaos; op het aanrecht onder andere een bak snoep, een bak met bestek, een lege eierdoos, een plastic zak met een krentenbol, en een bierglas waar een flink stuk uit is. Op de afdekplaat van het gasfornuis de resten van een mislukte cake, op de koelkast een zak chips, hetzelfde mandje onduidelijk fruit, dezelfde plant, een fles bronwater, een netje mandarijnen en het niet-afgewassen deksel van een van de mengkommen van de keukenmachine.

Op het menu staat vandaag brocolli met gekookte aardappelen en hamburgers.

19:00 Tom en Sonja gaan weer verder met Lego Star Wars (inclusief het onvermijdelijke geruzie, aangezien Tom lang niet altijd doet wat Sonja wil), ik ga met Max op schoot TV kijken.

20:30 Zowel voor Max als voor Tom is het al lang bedtijd. Max veroorzaakt geen probleem, die is al lang op m’n schoot in slaap gevallen, Tom wil echter weer niet.

23:45 Na kinderbedtijd ben ik weer aan de slag gegaan en heeft Sonja zich voor de TV geïnstalleerd. Ik stop ermee voor vandaag en ga naar bed, Sonja nog niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwste column
Politie Eindhoven weigert lastige vragen te beantwoorden
Dat het Openbaar Ministerie niet gediend is van 'lastige' vragen wisten we al. Bij de politie heerst echter dezelfde mentaliteit.
Lees verder...
Nu verkrijgbaar!
Fictie
Na de non-fictie ben ik mij nu ook gaan wijden aan het schrijven van (Engelstalige) fictie.
Lees hier verder