Hoogbegaafde autist overleeft in een niet-autistische wereld

Publicatiedatum: 26 januari 2013

Omdat ik een stacaravan in België had staan had ik een abonnement op de Buitenland-service van de ANWB/Wegenwacht. Medio november 2012 is die caravan verkocht en had ik die Buitenlandservice dus niet meer nodig, en was er dus (financiële) wijsheid in het besluit om dat abonnement per 1 januari 2013 op te zeggen: in plaats van € 105,53 zou m’n lidmaatschap dan nog maar € 77,95 kosten — een besparing dus van € 27,58 wat ongeveer gelijk staat aan één volle tank LPG (goed voor 400 tot 450 kilometer).

Daar dacht de ANWB dus anders over… 🙁

Afboeking

De ANWB stuurde een brief met de bevestiging van de wijziging maar schreef daarna toch € 105,53 van m’n bankrekening af. Dat was teveel, maar aangezien de wijziging en de afboeking vrij dicht bij elkaar lagen leek het me dat die twee zaken elkaar waar-schijnlijk gekruist hadden en de ANWB het verschil nog wel zou terugstorten.

Niet, dus.

Eén druk op de knop

Toen ik de bevestigingsbrief nog eens las zag ik opeens staan dat m’n abonnement per 2014 beëindigd zou worden. Dat leek me onjuist (het was in elk geval niet wat ik voor ogen had) en dus ben ik gaan informeren hoe dat nou zat.

De ANWB reageerde met de mededeling dat m’n abonnement nog doorloopt tot eind 2013 omdat de opzegging voor 15 november 2012 binnen had moeten zijn.

Jawel, in deze tijd van automatisering waarin een dergelijke wijziging een kwestie van één druk op de knop is (ook bij de ANWB, gezien de snelheid waarmee de bevestiging verzonden werd) moet je bij de ANWB zo’n wijziging anderhalve maand van tevoren al doorgeven.

Geen service, wel betalen

Als ik inlog op ‘Mijn ANWB’ zie ik dat de Buitenlandservice al niet meer vermeld staat als huidige service maar ik deze wel kan kiezen (zie onderstaande schermafdruk van hedenochtend). Volgens de ANWB heb ik die service in de praktijk dus niet meer maar moet ik er nog wel een jaar lang voor betalen…

MijnANWB

Lidmaatschap vs. abonnement

Volgens de ANWB staat dat ook vermeld in de Kampioen, op de website van de ANWB en op de achterkant van de lidmaatschapskaart. Ik weet niet wat anderen doen, maar bij mij gaat de Kampioen bij binnenkomst direct door naar de bak met papierafval (bij gebrek aan voor mij interessante inhoud), op de website kom ik maar zelden, en op de achterkant van de lidmaatschapskaart staat dat het lidmaatschap automatisch wordt verlengd tenzij het voor 15 november is opgezegd.

Het lidmaatschap ja, maar een lidmaatschap van een organisatie is iets anders dan een abonnement op een service.

Strikt genomen hebben ze misschien wel gelijk, maar klantvriendelijk is anders… 🙁

2 Responses to Hoe de ANWB haar klanten een poot uitdraait

 • lisette says:

  Dat is idd al heel vaak op tv geweest. Bij Radar, Kassa, Max ed… Bij vele consumenten programma’s dat je de ANWB voor 15november moet opzeggen.
  Wat ik wel jammer vind, is dat die uitzendingen vaak net na die datum op tv komen…
  Hier dus ook nog altijd vast aan de ANWB omdat ik het vergeet op te zeggen voor die datum!

 • erik says:

  wat een gezeur om niks !! overal zijn er opzegtermijnen te vinden. bij A 1 maand bij B 3 mnd en bij de ander moet t voor 15 november binnen zijn. oja ik betaal ook wel eens een euro parkeergeld en ben dan 20 min voor einde parkeertijd alweer weg , moet ik dan 30 cent terug krijgen??

  mensen maak je druk om andere dingen zou ik zeggen ! of zoek een hobby / werk .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwste column
Politie Eindhoven weigert lastige vragen te beantwoorden
Dat het Openbaar Ministerie niet gediend is van 'lastige' vragen wisten we al. Bij de politie heerst echter dezelfde mentaliteit.
Lees verder...
Nu verkrijgbaar!
Fictie
Na de non-fictie ben ik mij nu ook gaan wijden aan het schrijven van (Engelstalige) fictie.
Lees hier verder