Hoogbegaafde autist overleeft in een niet-autistische wereld
13 augustus 2012

 

In het artikel ‘D66 en de Vier Provinciën‘ heb ik het plan van D66 voor de herindeling van Nederland onderuit gehaald. Alleen kritiek leveren is echter wat al te gemakkelijk, dus bij deze een advies aan D66 hoe ze dat plan gefaseerd toch uit kunnen voeren, als aanzet tot de vorming van de Verenigde Staten van Europa.

Alles of niets

Naar mijn mening kun je werk slechts op twee manieren doen: of je doet het goed en grondig, of je doet het helemaal niet. Alles daartussen in is half werk en daar schiet niemand wat mee op. Als er dan bezuinigd moet worden door samenvoegingen, doe het dan meteen goed: schaf alle gemeenten en provincies af en maak Nederland één grote gemeente. Een stadstaat dus eigenlijk. Schaf en passant dan ook nog het konings-huis af en roep de Republiek Nederland uit.

Dat zou pas bezuinigen zijn: geen burgemeesters meer (nu nog zo’n 400 die allemaal betaald moeten worden), geen Commissarissen van de Koningin meer (11 stuks die ook betaald moeten worden) plus in Limburg de Gouverneur die ook niet gratis werkt, en duizenden ambtenaren die ook naar huis gestuurd kunnen worden. Die willen dan natuurlijk allemaal een uitkering maar dat kost minder dan ze nu aan salaris betaald krijgen.

En doordat er geen plaatselijk en provinciaal bestuur meer is kan alles wat geregeld en besloten moet worden snel en gemakkelijk centraal gedaan worden zonder die lastige procedures op lagere niveaus.

Stappenplan

Zoiets lukt natuurlijk niet van vandaag op morgen, laat ik dus eens aardig zijn voor D66 en ze het stappenplan cadeau doen.

  1. Zorg dat in alle steden een burgemeester zit waar u politiek goed mee bevriend bent. Het waarom zal u in stap 2 duidelijk worden.
  2. Laat alle steden de aangrenzende dorpen annexeren. Dat scheelt een hoop duur-betaalde burgemeesters en ambtenaren, en daar de salarissen van burgemeesters afhankelijk zijn van het inwoneraantal van hun gemeente betekenen die annexaties een leuke salarisverhoging voor uw politieke vrienden.
  3. Herhaal stap 2 net zo lang tot alle dorpen geannexeerd zijn en steden enkel nog aan andere steden grenzen.
  4. Laat per provincie de steden fuseren tot één grote supergemeente. Dat gaat de meeste van uw politieke vrienden hun burgemeesterspost kosten natuurlijk, maar voor hen vindt u dan vast wel een mooi en goedbetaald baantje op een ministerie of in een Raad van Bestuur of zo.
  5. Nu heeft u enkel nog te maken met twaalf steden welke samen heel Nederland beslaan. Pak een landkaart, gum de stadsgrenzen uit en zoek wat leuke bestuurs-functies voor de nu overbodige twaalf burgemeesters (of elf, in het geval Limburg intussen of onafhankelijk of een Duitse deelstaat geworden is), et voila, de bijna-ultieme bezuiniging is bereikt.
  6. Schaf het geldverslindende koningshuis af en roep de Republiek Nederland uit, dan kan het volk voortaan trouw zweren aan President Pechtold.

Als alternatief kunnen in stappen 2 en 3 de provinciegrenzen genegeerd worden en de annexaties over de provinciegrenzen heen voortgezet worden, dan kan stap 4 worden overgeslagen en hoeven in stap 5 alleen de getalletjes aangepast te worden.

Verenigde Staten van Europa

Maar we zijn nog niet klaar! President Pechtold droomt over de Verenigde Staten van Europa, dus dat gaan we ook meteen even regelen. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is te zorgen dat in alle andere Europese landen eenzelfde hervorming plaatsvindt als in Nederland. Het is dan wel handig als de diverse landen hun hervormingstempo op elkaar afstemmen zodat alle betrokken landen tegelijkertijd de status van stadstaat bereiken.

Is dat bereikt (met uiteraard in alle Europese landen een politiek gelijkgestemde als president) dan is de officiële vorming van de Verenigde Staten van Europa enkel nog een formaliteit.

Tot slot

Nee hoor meneer Pechtold, u hoeft me nu nog niet te bedanken. Zodra de Verenigde Staten van Europa verwezenlijkt zijn mag u mij bedanken met een goedbetaald en belastingvrij baantje als vice-president. 😉

Nieuwste column
Politie Eindhoven weigert lastige vragen te beantwoorden
Dat het Openbaar Ministerie niet gediend is van 'lastige' vragen wisten we al. Bij de politie heerst echter dezelfde mentaliteit.
Lees verder...
Fictie
Na de non-fictie ben ik mij nu ook gaan wijden aan het schrijven van (Engelstalige) fictie.
Lees hier verder