Hoogbegaafde autist overleeft in een niet-autistische wereld

De wereld is in rep en roer: chemiebedrijf Monsanto wil patenten op groente en fruit, en het telen van gewassen waarvan de zaden niet afkomstig zijn van Monsanto zou zelfs strafbaar moeten worden. Maar wat zijn de consequenties nu echt? Voor een deel valt het wel mee. Voor een deel ook niet.

Monsanto kan hoog en laag springen, maar je kunt geen patenten aanvragen op reeds bestaande producten, en al helemaal niet als ze (zoals bijvoorbeeld onze groenten) al eeuwenlang bestaan. Voor patenten op gewassen zul je hele nieuwe gewassen moeten ontwikkelen of een techniek ontwikkelen om bepaalde eigenschappen van gewassen bijvoorbeeld te versterken.

Aardbeienplantje

Laten we als voorbeeld een aardbeienplantje nemen. Die aardbeienplantjes bij u in de tuin produceren een bepaalde hoeveelheid aardbeien. Die plantjes kunt u stekken om daarmee weer nieuwe aarbeienplantjes te kweken. Die leveren net zoveel aardbeien als hun voorganger. Daar valt geen patent op aan te vragen.

Stel echter dat Monsanto een aardbeienplant ontwikkelt die twee keer zoveel vruchten produceert en die patenteert. Dan is er op zich nog niks aan de hand, tot het moment dat u alleen nog maar (zaden voor) aardbeienplantjes kunt kopen die door Monsanto ontwikkeld zijn. Dan heeft u namelijk niets meer te kiezen.

In het ergste geval betekent deze ontwikkeling dat Monsanto straks gaat bepalen welke gewassen u kunt en mag telen, en daarmee welke groenten en welk fruit straks in de supermarkt liggen. Zowel die monopoliepositie als de verschaling van het aanbod zijn absoluut ongewenst.

Illegale handel

Kennelijk is het de bedoeling dat het telen van gewassen  zonder Monsanto-patent zelfs strafbaar wordt. Dat betekent dus dat de overheid de teelt moet gaan controleren. Dat levert twee problemen op, en de eerste daarvan is illegale handel.

We hebben het gezien met de wietpas: de overheid wilde meer greep op de handel in softdrugs hebben en voerde daarom de wietpas in, waardoor gebruikers nog maar bij één coffeeshop terecht konden en een beperkte hoeveelheid per dag konden kopen.

Daarmee werd een schaarste gecreëerd met als voorspelbaar en onvermijdelijk gevolg het ontstaan van illegale handel. Precies datgene dus wat de overheid met die wietpas wilde voorkomen.

Met de zadenhandel zal het dus niet anders gaan: lang niet iedereen zit te wachten op door Monsanto gemodificeerde zaden en dus zal er een levendige en lucratieve handel gaan ontstaan in ‘illegale’ zaden.

Daarmee belanden we bij het tweede probleem: je kunt iets wel verbieden, maar hoe ga je dat controleren?

Controle

De controlemogelijkheden zijn zeer beperkt. Je kunt natuurlijk bij een distributeur een inval doen om te zien of die zaden op voorraad heeft zonder de naam ‘Monsanto’ op de verpakking. Maar ja, wie gaat er controleren wat er in die verpakkingen zit waar wel ‘Monsanto’ op staat? De naam ‘Monsanto’ op de verpakking vormt immers geen garantie dat de inhoud ook van Monsanto afkomstig is.

En hoe wil de overheid al die honderdduizenden volkstuintjes, moestuintjes en planten-bakken op het balkon gaan controleren? Hoe wil men dan vaststellen of uw aardbeien-plantje wel of niet een Monsantoplantje is?

Daar heeft de politie (of wie het ook moet controleren) noch de tijd, noch de mensen, noch de expertise voor.

Dan zou Monsanto het dus zelf allemaal moeten gaan doen. Maar hoewel regeringen vaak graag privatiseren zie ik het vooralsnog niet gebeuren dat er massaal wereldwijd bij burgers invallen worden gedaan door de Monsantopolitie en overtreders door een Monsantorechtbank veroordeeld worden en opgesloten worden in een gevangenis van Monsanto.

Conclusie

De monopoliepositie waar Monsanto op uit lijkt te zijn zal leiden tot verschraling van het aanbod en het grotendeels verdwijnen van gewassen die niet winstgevend genoeg zijn. Daar moeten we beslist niet blij mee zijn.

Voor de hobbyteler zal het echter minder ingrijpend zijn; de illegale handel zal welig tieren en controle is vrijwel onmogelijk.

Uw niet door Monsanto goedgekeurde aardbeienplantje is nog wel even veilig.

2 Responses to Verboden vruchten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwste column
Politie Eindhoven weigert lastige vragen te beantwoorden
Dat het Openbaar Ministerie niet gediend is van 'lastige' vragen wisten we al. Bij de politie heerst echter dezelfde mentaliteit.
Lees verder...
Nu verkrijgbaar!
Fictie
Na de non-fictie ben ik mij nu ook gaan wijden aan het schrijven van (Engelstalige) fictie.
Lees hier verder