Wie het niet eens is met de gedragingen van een overheidsinstantie kan bij die instantie een klacht indienen. Bent u vervolgens niet tevreden over de manier waarop uw klacht is afgehandeld dan kunt u uw beklag doen bij de onpartijdige Nationale Ombudsman. Die blijkt echter bepaald niet onpartijdig te zijn.
Casus Reclassering Nederland
November 2010
In november 2010 diende ik bij de Klachtencommissie van Reclassering Nederland een klacht in tegen een niet-functionerende medewerkster. De commissie hield zich echter niet aan haar eigen klachtenregeling en deed haar best de klacht in de doofpot te laten verdwijnen, om de klacht uiteindelijk in juli 2011 niet-ontvankelijk te verklaren — met een motivatie welke neerkwam op: “U gaat het waarschijnlijk toch niet eens zijn met onze uitspraak dus doen we maar helemaal geen uitspraak”.
Een doofpotzaak, dus.
Juli 2012
In juli 2012 (op de valreep) diende ik daarover een klacht in bij de Nationale Ombuds-man. In september werd ik gebeld door iemand die mij vertelde dat hij eerst moest uit-zoeken of de Nationale Ombudsman wel bevoegd was om klachten tegen Reclassering Nederland te behandelen en mij na zijn zomervakantie terug zou bellen.
Daar was overigens weinig aan uit te zoeken, op de site van de Nationale Ombudsman staan tal van zaken tegen Reclassering Nederland vermeld dus met die bevoegdheid zit het wel goed. Maar wie er ook belde, geen Nationale Ombudsman.
Maart 2013
In maart 2013 besloot ik maar eens per brief te informeren naar de stand van zaken. Ook nu weer geen antwoord. De Nationale Ombudsman heeft echter ook een Twitter-account en dus begon ik via die route maar eens te informeren. Die berichtjes werden veelal genegeerd, slechts in twee gevallen kwam er een reactie en die kwamen uit de categorie der standaard kopieer- en plakantwoorden:
We hebben je destijds laten weten wat de mogelijkheden zijn. Bij onduidelijkheden hierover kan je ons bellen 0800-3355555
Wat die “mogelijkheden” zouden zijn heeft de Nationale Ombudsman me echter nooit verteld. Gezien het verder volledig uitblijven van reacties heeft-ie me zelfs in het geheel niets verteld.
Reactie
Maar uiteindelijk, meer dan een jaar na m’n klacht en tal van Twitterberichtjes later, kwam afgelopen maandag een reactie! Gezien mijn ervaringen met tientallen eerdere klachten bij diverse instanties kwam de reactie van de Nationale Ombudsman niet als een verrassing: de klacht wordt niet in behandeling genomen.
De motivatie bestond uit twee delen. Ten eerste zou ik eisen gesteld hebben welke noch Reclassering Nederland noch de Nationale Ombudsman in zouden kunnen willigen, en omdat ze dat niet kunnen (of willen) wordt mijn klacht niet in behandeling genomen. Waarbij opgemerkt moet worden dat ik in mijn klacht richting de Nationale Ombuds-man geen eisen gesteld heb, dus waar ze dat nou weer vandaan halen…
Het tweede deel van de motivatie was het volgende (citaat uit de betreffende e-mail):
De Nationale ombudsman is in afgelopen jaren tot het inzicht gekomen dat in situaties waar er een verregaande geëscaleerde relatie is ontstaan tussen de burger en de overheidsinstantie klachtbehandeling er vaak voor zorgt dat de escalatie verder toeneemt. De Nationale ombudsman laat klachtbehandeling in dit soort situaties daarom vaak achterwege als er door de Nationale ombudsman geen bijdrage kan worden geleverd aan het gewenste eindresultaat of aan het herstel van vertrouwen tussen partijen.
Catch-22
Voordat je bij de Nationale Ombudsman terecht komt heb je al een klachtenprocedure en een bezwaarprocedure achter de rug. Dan kun je stellen dat er al sprake is van een zekere mate van escalatie. Dus wat zegt de Nationale Ombudsman feitelijk? Dat u pas kunt komen klagen als uw geschil geëscaleerd is, maar klachten niet in behandeling worden genomen als uw geschil geëscaleerd is.
En dan vindt de Nationale Ombudsman het ook nog eens niet nodig om na ontvangst van een klacht de burger even mede te delen dat z’n klacht niet behandeld zal worden. Als de burger na drie maanden nog niks gehoord hebt moet de burger er maar vanuit gaan dat hij er nooit meer iets over zal horen.
Corruptie
De argumentatie rammelt dus aan alle kanten, waarmee geconcludeerd kan worden dat de Nationale Ombudsman mijn klacht niet wil behandelen om daarmee Reclasse-ring Nederland te beschermen. Bij de overheid heet dat ‘beleid’ (ik heb hier een meter boekenplank vol klachtdossiers die op die manier ‘afgewikkeld’ zijn), waar ik vandaan kom hebben ze daar een andere term voor:
C O R R U P T I E
Ook Alex Brenninkmeijer en z’n medewerk(st)ers weten wie hun salaris betaalt…
Niet voor het eerst
Dit is trouwens niet de eerste keer. Jaren geleden heb ik bij de Nationale Ombudsman een klacht ingediend tegen het Ministerie van Defensie; de stapel bewijzen was zo groot dat ik ze niet eens meer op papier heb aangeleverd maar op CD-ROM. Ook die klacht is in de doofpot verdwenen, waarbij het ongetwijfeld een rol gespeeld zal hebben dat één van de beklaagden een generaal-majoor bij de Koninklijke Luchtmacht was.
Uw ervaringen
Heeft u ook ervaring met de twijfelachtige werkwijze van de Nationale Ombudsman? Deel uw ervaring hieronder in het commentaarveld!
Leave a Reply