Hoogbegaafde autist overleeft in een niet-autistische wereld

Ook de Gemeente Eindhoven moet bezuinigen, en net als de pennenlikkers in Den Haag weten ook de Eindhovense ambtenaren hoe je dat het gemakkelijkst kunt doen: over de ruggen van de minima. Overal worden al allerlei regelingen voor minima versoberd of zelfs afgeschaft, maar de Gemeente Eindhoven gaat nog een stapje verder — door creatief te boekhouden met de bankrekeningen van de minima.

In januari 2013 ontving ik een ‘Aanslag Gemeentelijke Belastingen 2013’: of ik maar even € 189 wilde overmaken. Minima komen in aanmerking voor kwijtschelding, ik heb een WWB-uitkering voor een alleenstaande en behoor dus tot die minima, en dus diende ik een aanvraag in voor kwijtschelding. Netjes het hele formulier ingevuld en afschriften van bankafschriften van m’n drie bankrekeningen meegestuurd. Het saldo van die rekeningen bedroeg op het moment van aanvraag € 1.000,18 en zat daarmee onder de ‘Vrijstelling financiële middelen’ ad. € 1.163,52 (zit je daar boven dan krijg je geen kwijtschelding).

Het verzoek werd afgewezen, want volgens de Gemeente Eindhoven zou ik een bank-saldo van € 1.997,05 hebben. Kennelijk had ik dus bijna € 1.000 meer op m’n rekening staan dan ik zelf wist!

Administratief beroep

Daarop volgde administratief beroep dat afgewezen werd op weer heel andere foutieve gronden: nu heette het opeens dat ik geen kwijtschelding kreeg omdat ik ondernemer zou zijn maar geen BBZ-uitkering had. Dat mijn “ondernemerschap” beperkt is tot een inschrijving bij de Kamer van Koophandel werd gemakshalve maar even genegeerd. Het op mysterieuze wijze bijna verdubbelde banksaldo werd zelfs niet meer genoemd.

Klacht

Die afwijzing werd gevolgd door een klacht. Die werd deels gegrond verklaard omdat de Gemeente Eindhoven inderdaad verzuimd had tekst en uitleg te geven, maar toch kreeg ik geen kwijtschelding. Wel kreeg ik een uitleg, en die was zeer verhelderend.

Goed georganiseerd

Voordat we verder gaan moet u weten dat ik mijn financiën goed georganiseerd heb. Eén bankrekening wordt gebruikt om m’n uitkering op te ontvangen en de dagelijkse uitgaven van te betalen, en van die bankrekening boek ik elke maand een bedrag over naar een andere bankrekening voor het betalen van mijn vaste lasten. Dat houdt alles lekker overzichtelijk en voorkomt dat ik teveel uitgeef en daardoor m’n vaste lasten niet kan betalen.

Creatief boekhouden

Er zijn twee redenen waarom je alle bankafschriften van de laatste drie maanden mee moet sturen. Ten eerste zodat vastgesteld kan worden hoe hoog je banksaldo is op het moment van aanvraag, en ten tweede om te kunnen controleren of je in de afgelopen maanden niet stiekem een hoop geld hebt laten verdwijnen. Niet dat minima het luxe-probleem van “een hoop geld” hebben (behalve dan “een hoop geld tekort”), doch dit terzijde.

Wat doet de Gemeente Eindhoven echter met die stapel bankafschriften? De Gemeente Eindhoven heeft geld nodig, vindt het daarom zinvol om de minima (die zich toch niet naar behoren kunnen verdedigen) op te laten draaien voor bezuinigingen, en gaat der-halve even creatief boekhouden met je bankafschriften.

Ze gaan namelijk tellen. Van elke bankrekening afzonderlijk wordt vastgesteld wat het hoogste saldo was in die drie maanden waar de afschriften betrekking op hebben, en de resultaten daarvan worden opgeteld. En dat kan tot opmerkelijke resultaten leiden — zoals bijvoorbeeld een verdubbeld banksaldo.

Rekenvoorbeeld

Stel, u woont in Eindhoven, u krijgt een WWB-uitkering en u wilt kwijtschelding van Gemeentelijke Belastingen. U beschikt over twee bankrekeningen. Op 1 januari staat op uw eerste rekening € 1.000, op uw tweede rekening staat niets. Uw totale banksaldo bedraagt derhalve € 1.000.

Op 15 januari boekt u € 600 over van bankrekening #1 naar bankrekening #2. Op uw eerste rekening staat dan nog € 1.000 – € 600 = € 400, op uw tweede rekening staat € 0 + € 600 = € 600. Bij elkaar nog steeds € 1.000 want u heeft geen geld uitgegeven en/of ontvangen maar enkel verplaatst.

Op 1 februari bekijkt de Gemeente Eindhoven uw bankafschriften en bepaalt van elke rekening het hoogste saldo in januari. De Gemeente Eindhoven concludeert vervolgens dat het hoogste saldo op uw eerste rekening € 1.000 bedroeg en het hoogste saldo op uw tweede rekening € 600, en uw vermogen dus geen € 1.000 maar € 1.600 bedraagt!

Zonder dat u het wist (en al helemaal zonder er zelf profijt van te hebben) bent u dus opeens € 600 rijker geworden! Dat spookvermogen van € 600 heeft u in werkelijkheid dus niet maar het betekent wel dat u geen kwijtschelding krijgt.

Begrijpelijk

Hoewel het op z’n minst laakbaar is en mogelijk zelfs strafbaar, is het gedrag van de Gemeente Eindhoven wel te begrijpen. Ook de Gemeente Eindhoven moet bezuinigen, minima zijn ideaal om bezuinigingen op af te wentelen want die hebben de middelen niet om zich te verdedigen en worden veelal toch maar beschouwd als parasieten van de samenleving, en elke eurocent die uitgegeven wordt aan steun voor de minima kan niet gebruikt worden voor zaken die natuurlijk veel belangrijker zijn — zoals borrels, snoepreisjes, riante salarissen, PSV en riante subsidies voor de ondernemersvriendjes van het College van B&W.

Kantonrechter

Helaas voor de Gemeente Eindhoven hebben ze in deze kwestie niet te maken met een domme burger maar met een autist met sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel die daarnaast ook nog hoogbegaafd, gediplomeerd boekhouder en juridisch geschoold is.

En dus mag de Gemeente Eindhoven, tenzij ze alsnog eieren voor haar geld kiest, haar creatieve boekhoudpraktijken bij de Kantonrechter gaan uitleggen.

Wordt vervolgd…

Uw ervaringen

Heeft u ook ervaring met nogal schimmige rekenmethodes bij de overheid? Deel uw ervaring hieronder in het commentaarveld!

One Response to Gemeente Eindhoven belazert minima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwste column
Politie Eindhoven weigert lastige vragen te beantwoorden
Dat het Openbaar Ministerie niet gediend is van 'lastige' vragen wisten we al. Bij de politie heerst echter dezelfde mentaliteit.
Lees verder...
Nu verkrijgbaar!
Fictie
Na de non-fictie ben ik mij nu ook gaan wijden aan het schrijven van (Engelstalige) fictie.
Lees hier verder