Hoogbegaafde autist overleeft in een niet-autistische wereld
26 augustus 2012

 

Momenteel circuleert op Facebook een waarschuwing voor Roemenen welke op tank-stations gratis sleutelhangers en dergelijke uit zouden delen. De hebbedingetjes zouden voorzien zijn van een GPS-chip waarmee de criminelen u naar huis zouden volgen om bij u in te breken.

Maakt u zich niet ongerust, de waarschuwing is nep. Er worden geen van chips voor-ziene sleutelhangers of andere hebbedingetjes uitgedeeld op tankstations waarmee criminelen u naar huis kunnen volgen.

Hoax Alert Tankstations Nijmegen

GPS-zendertjes

Als criminelen u daarmee kunnen volgen zou er in elke sleutelhanger en ander hebbe-dingetje een GPS-zender moeten zitten. Die zijn tegenwoordig niet zo groot maar ook niet zo microscopisch klein dat je ze in een sticker kunt verbergen. Als er veel van die dingen worden uitgedeeld (het bericht suggereert dat het om honderden exemplaren gaat) gaat het dus ook om honderden zendertjes die allemaal geld gekost hebben en allemaal gevolgd moeten worden. En dat alleen om bij iemand in te breken? Totaal niet rendabel, dat kost veel te veel tijd en geld om lonend te zijn.

Het zou ook wel erg omslachtig zijn, eerst iemand naar huis volgen, dan wachten tot hij of zij weer vertrekt en vervolgens inbreken. Er zijn genoeg andere manieren om te zien of iemand thuis is zonder een hoop geld uit te geven aan dit soort stunts.

Inbraak?

Volgens de waarschuwing zou iemand vorige week bij het tanken zo’n hebbedingetje gekregen hebben en zou er vervolgens ingebroken zijn voor ze op vakantie gingen. Dan zou het toch logischer zijn dat de inbrekers even gewacht zouden hebben tot de bewoners op vakantie waren. Als er überhaupt al iets van waar is lijkt het er meer op dat iemand ergens zo’n hebbedingetje gekregen heeft, er later bij hem of haar werd ingebroken, en er vervolgens een verband is gelegd dat helemaal niet bestaat.

Politie

Volgens de waarschuwing zou de politie verklaard hebben dat er een chip in die hebbe-dingetjes zit en dat dit het werk is van Roemeense criminelen. Opmerkelijk is dan wel dat er op de site van de Nijmeegse politie helemaal niets over te vinden is. Ter navraag heb ik contact met ze opgenomen, de politie verklaart te weten dat de waarschuwing momenteel circuleert maar niet door de politie verspreid is, en dat men er niet van op de hoogte is dat er door Roemeense criminelen sleutelhangers en dergelijke verspreid worden die van een chip voorzien zouden zijn.

Preventie

Het bericht is een hoax maar dat neemt niet weg dat inbraken veel voorkomen. Uw woning helemaal inbraakbestendig maken is onmogelijk maar op politiekeurmerk.nl vind u tips om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken.

One Response to Hoax Alert: Tankstations, Roemenen en GPS

  • eltien says:

    Ach… ik denk dat ik al wel ruim tien jaar al die onzin waarschuwingen eerst controleer bij virusalert.nl om daarna in een persoonlijke mail mijn vrienden en kennissen daarop te attenderen…
    Maar iedere keer wordt het wiel weer uitgevonden en helpt het weinig…
    vr groet Eltien Stadskanaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwste column
Politie Eindhoven weigert lastige vragen te beantwoorden
Dat het Openbaar Ministerie niet gediend is van 'lastige' vragen wisten we al. Bij de politie heerst echter dezelfde mentaliteit.
Lees verder...
Nu verkrijgbaar!
Fictie
Na de non-fictie ben ik mij nu ook gaan wijden aan het schrijven van (Engelstalige) fictie.
Lees hier verder